Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Одржана прва седница Одбора за јавни надзор над обављањем послова ревизије
19.12.2013.

Прва седница Одбора за јавни надзор над обављањем послова ревизије (ОЈН) одржана је у Министарству финансија.

Улога Одбора је да контролише рад ревизора, друштава за ревизију и Коморе овлашћених ревизора, као и да издаје лиценце ревизорима и дозволе друштвима за ревизију. Формирање и рад Одбора за јавни надзор над обављањем послова ревизије регулисан је у складу са Законом о ревизији и представља његову најзначајнију новину. Његови чланови независни су од утицаја ревизорске професије и Коморе овлашћених ревизора. Рад овог тела допринеће већој транспарентности и финансијској дисциплини.

Модел јавног надзора над ревизијом прихваћен је у складу са најбољом међународном праксом у тој области и у складу је са регулативом ЕУ. Циљ је да се подигне квалитет финансијског извештавања, уједначе прописи и пракса и избегне ситуација да се ревизори нађу у евентуалним финансијским скандалима.

Одбор је основан одлуком Владе Србије у октобру, а председник и чланови овог тела именовани су овог месеца решењем Владе. Они су изабрани на предлог министра финансија, Народне банке Србије и Комисије за хартије од вредности.

Седници су, осим чланова ОЈН-а, присуствовали и представници Светске банке и пружили пуну подршку успешним активностима овог тела у будућности. Такође, Европска комисија је у свом редовном годишњем извештају за 2013., унутар процеса придруживања, оценила највишом оценом Закон о ревизији и Закон о рачуноводству.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд