Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija

Početna > Aktuelno

Aktuelno
Verzija za štampu
Srbija zvanično postala član Azijske infrastrukturne investicione banke
22.08.2019.

Republika Srbija zvanično je postala 73. neregionalni član Azijske infrastrukturne investione banke (Asian Infrastruture Investment Bank – AIIB).

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali kaže da je to velika vest za našu zemlju, koja učlanjenjem u ovu organizaciju dobija pristup povoljnim kreditnim sredstvima za realizaciju prioritetnih projekata.

Srbija je zvanično ispunila sve neophodne procedure i uslove za članstvo, a to su – usvajanje Zakona o potvrđivanju Akta o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke u Skupštini Srbije, deponovanje Instrumenta o pristupanju i uplata prve rate učešća u kapitalu Banke, potvrđeno je u Rezoluciji borda guvernera AIIB, usvojenoj 15. avgusta 2019. godine, kojom je potvrđeno članstvo.

Podsećamo, ministar Mali je 2018. godine uputio AIIB zvaničan zahtev za prijem u članstvo.

Azijska infrastrukturna investiciona banka, čije je sedište u Pekingu, počela je s radom 2016. godine, a pored Srbije, koja je novi neregionalni član, pridružene su i druge zemlje izvan Azijsko-pacifičkog regiona poput Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Holandije, Španije i drugih.

Rezolucijom borda guvernera potvrđeno je i članstvo Grčke u toj međunarodnoj organizaciji, koja je postala njen 74. član.


bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd