Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Интервјуи
Претрага go

12.11.2015.
Вујовић: У Србији је јако важно да људи поверују у успех
Интервју министра финансија Душана Вујовића за Нови Магазин

Какви су ваши утисци после треће ревизије, односно пре свега, какво је мишљење Фонда?
Морам да кажем да је ММФ задовољан јер смо на свим пољима остварили, а на највећем броју и премашили оно што смо планирали: и у дефициту централне државе и у дефициту опште државе и у спољнотрговинској размени, односно текућем билансу и инфлацији која је износила свега 1,4 одсто и економском расту који се пројектује на 0,75 одсто ове и 1,75 одсто наредне године...

04.09.2015.
Вујовић: Други аранжман са ММФ-ом магистарски рад Владе
Министар финансија Србије Душан Вујовић рекао је да је други аранжман Србије с мисијом Међународног монетарног фонда магистарски рад Владе.

05.04.2015.
Вујовић: Дефицит дупло мањи од планираног
Министар финансија Душан Вујовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је планирана висина прихода била 23 милијарди динара, а да је остварено скоро дупло више.

21.03.2015.
Вујовић: Халкбанк задржава раднике, а доводи топ менаџмент
“Представници турске Халк банке, која је преузела Чачанску банку, намеравају да задрже а, можда, и повећају број запослених”, рекао је министар финансија Душан Вујовић.

08.03.2015.
Вујовић: У овој утакмици идемо до победе
Министар финансија Душан Вујовић рекао је, у интервјују за данашњу "Политику", да се осећа као да "стално играмо на непријатељском терену - да су нам противници наследство, услови на међународном тржишту, ограничен кадровски потенцијал и финансијска средства".

26.02.2015.
Вујовић: Обавезали смо се да ћемо прекинути “везу” између буџета и јавних предузећа
Министар финансија Душан Вујовић за Нови Магазин открива зашто нису успели преговори са Есмарком, а јесу са ММФ-ом. Преносимо део интервјуа:

24.02.2015.
Вујовић: До половине године план рационализације радних места
Министар финансија Душан Вујовић изјавио је вечерас да ће се до јула изаћи са планом рационализације броја радних места у јавном сектору и оценио да ће аранжман са Међународним монетарним фондом помоћи даљем јачању динара.

24.02.2015.
Вујовић: Мирно чекамо контролу ММФ-а у мају
"Прва ствар у договору са ММФ-ом била је да у првом кварталу дефицит не буде већи од 55 милијарди динара. Ми смо у првих 50 дана ове године остварили суфицит, дефицит неће бити већи од 20 до 30 милијарди динара", рекао је министар финансија Душан Вујовић у емисији “Кажипрст” телевизије Б92 и да, што се тиче дефицита као услова, мирно чека контролу ММФ-а у мају. Он је навео да ће прва предузећа која ће бити реструктурирана бити ЕПС и Железнице Србије. Министар је рекао и да то што Железара није приватизована неће представљати проблем у аранжману са ММФ-ом.

10.02.2015.
Вујовић: Влада Србије ради тимски
У интервјуу за BIZLife др Душан Вујовић министар финансија у Влади Србије, био је врло оптимистичан када је реч о потписивању будућег аражмана са ММФ и сматра да је то договорена ствар. Исказао је чуђење како се неке ствари у Србији ни после 20 и више година не решавају и мишљења је, а зато се прихватио министарског посла, да неки реформски потези морају да се предузму како би се кренуло напред. Иако смо имали прилике да разговарамо о његовим почецима рада у Светској банци, кратких долазака у Београд, одлуци да се прихвати позиције министра у Влади Србије, највећи број питања се, ипак, односио на економску ситуацију Србије.

25.12.2014.
Вујовић: Одлазак из јавног сектора кроз природни одлив
“Највећи степен прилагођавања, када је реч о броју запослених у јавном сектору, постићи ће се преко природног одлива, односно одласка људи у пензију, али и у виду преласка људи у приватни сектор”, изјавио је у емисији “Око” на РТС-у министар финансија Душан Вујовић.Он је рекао и да се очекује натпросечни природни одлив јер постоји велики број људи који се пријављује за одлазак у пензију због промена закона о пензијском осигурању.“Нема дилеме да ћемо наредне године са минималним напором остварити више него довољне ефекте који су записани у буџету”, истакао је министар.

21.12.2014.
Вујовић: Циљ је да остваримо реформе до краја
“Сваки претходни ребаланс буџета тражио је више средстава и продубљавао дефицит, а свако извршење било је горе од ребаланса. Ово је први пут да ћемо остварити боље од ребаланса и пренети позитивне ефекте и на наредну годину и први пут да су нови расходи номинално мањи од претходних расхода", истакао је министар финансија Душан Вујовић у емисији “Став Србије” на телевизији Прва.

10.12.2014.
Вујовић: Усвајање буџета прва тешка мера
„Најтежи део у првој фази доношења мера које је Србија покренула у оквиру споразума са Међународним монетарним фондом (ММФ) биће усвајање буџета за 2015. годину, у који је потребно укључити све мере и законе неопходне за имплементацију прописа и институционалне промене”, рекао је министар финансија Душан Вујовић у интервјуу за пословни магазин "CorD".

28.11.2014.
Вујовић: Циљ је смањење буџетског дефицита
"На влади смо разматрали прелиминарне цифре за буџет за наредну годину. Буџет ће у наредних недељу дана бити до детаља разрађен и очекујемо да до 10. децембра буде на Влади и већ наредног дана да буде у Скупштини Србије како би посланици имали две недеље да га у законском року усвоје", рекао министар финансија Душан Вујовић, у емисији "Политбиро" Радио-телевизије Војводине.

20.11.2014.
Вујовић: Реформе основ за нова радна места
„Програм реформи које су договорене са ММФ-ом је тежак, али даје основе за отварање нових радних места”, рекао је министар финансија Душан Вујовић гостујући у емисији "Око економије" на РТС-у. Он је рекао да је то први пут да у програму равномерно стоје и структурне мере и мере макроекономске стабилизације.

08.08.2013.
Млађан Динкић – интервју за НИН
Економија је данас "ноћна мора" свих влада у Европи, па не може бити другачије ни у Србији. Сада Вучић преузима пуну одговорност за тај ресор и сазнаће какав је то тежак посао. У економији је, за разлику од неких других области, немогуће постићи резултате преко ноћи, а посебно не у доба још увек жестоке светске економске кризе. Примера ради, ове године ће извоз Фијата из Крагујевца достићи до јуче невероватних 1,6 милијарди евра, српска аутомобилска индустрија данас запошљава десетине хиљада радника и постала је најпропулзивнија индустријска грана, али је на такав резултат требало чекати пет година. Велики пројекти, који суштински мењају привредну структуру, не дају ефекте одмах, већ тек на средњи рок. А потребно је на десетине таквих пројеката да би читав народ осетио бољитак у свом стандарду живота...

10.06.2013.
Динкић: Горки лекови оздравиће Србију
Економске мере које ћемо да донесемо болне су али неопходне. Када их не бисмо применили, финансијски резови према грађанима следеће године били би много тежи. Боље да сада узмемо горак лек, него шећерну водицу после које бисмо морали да пређемо на најјаче ињекције. Овако Млађан Динкић, министар финансија, сликовито објашњава смисао доворених економских потеза државе, који ће бити коначно договорени до краја ове недеље, а у наредних месец дана и преточени у ребаланс буџета.

30.04.2013.
Мањи порез на плате, већи на имовину
Влада Србије предложиће одмах после првомајских празника, између осталог, смањење пореза на зараде са 12 на десет одсто, повећање доприноса за пензионо осигурање са 22 на 24 одсто и подизање лимита за паушални порез са три на шест милиона динара, каже у интервјуу за “Блиц” Млађан Динкић, министар финансија и привреде Србије. Он истиче да је то део пакета мера које треба да помогну, реиндустријализацију, привредни развој и запошљавање.

12.02.2013.
Динкић зa Teлeгрaф o eкoнoмским приoритeтимa Влaдe
- Tрудимo дa пoдстaкнeмo приврeдни рaст тимe штo би сe бржe рaзвиjaлe прoизвoдњe бaзирaнe нa знaњу, кao штo je ИT индустриja, jeр ћe тo пojaчaти зaпoшљaвaњe. Зa “Жeлeзaру Смeдeрeвo” трeбa нaћи oптимaлнo рeшeњe, дoбрoг гaзду, кaкo би сe висoкe пeћи упaлилe и oвaj кoмбинaт пoнoвo пoстao знaчajaн извoзник.

24.01.2013.
Динкић: Први економски задатак ове године је да изађемо из рецесије
Први економски задатак Владе је да Србија ове године изађе из рецесије, заустави раст јавног дуга и преполови буџетски дефицит, каже за НИН министар финансија и привреде Млађан Динкић и демантује сумње да нам одговара већа инфлација. „Такав инфлациони порез може да побољша пуњење буџета само на кратак рок. На дуги инфлација ствара нестабилност, која никоме не одговара.“, категоричан је Динкић.

06.01.2013.
Млађан Динкић: Фабрике не могу да чекају
"Србији је потребна нова привредна политика. Она више не може бити заснована искључиво на приватизацији или очекивањима директних страних инвестиција. Неопходно је да држава постане активнија у помоћи фирмама, посебно оним које имају шансу за извоз. Детаљи овог програма се тренутно разрађују и у наредних неколико месеци биће оперативни." каже за Новости министар финансија и привреде Млађан Динкић.

претходна 1 2 3 следећа

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд