Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija

Почетна > Документи > Документи јавних политика > Национални програм за сузбијање сиве економије, са акционим планом („Службени гласник РС”, број: 110/15 од 28. децембра 2015. године)

Национални програм за сузбијање сиве економије, са акционим планом („Службени гласник РС”, број: 110/15 од 28. децембра 2015. године)
Верзија за штампу Пошаљи пријатељу
I. ПОЛАЗНE ОСНОВЕ

Као предуслов за остваривање одрживог друштвеноекономског развоја, повољног пословног амбијента и животног стандарда, као и континуираног привредног развоја, потребно је обезбедити једнаке услове за све актере на тржишту и сузбити нелегалне токове новца и неформалну економију.

Национални програм за сузбијање сиве економије (у даљем тексту: Национални програм) утврђује оквир, циљеве и мере за сузбијање сиве економије у Републици Србији.

Почев од 2010. године до данас, привреда истиче сиву економију, уз високе стопе пореза и доприноса као једну од две највеће препреке легалном пословању. Истраживање ставова привреде, које је спроведено током августа 2015. године, показало је да скоро две трећине представника привреде (64%) сматра да пословање предузећа у сивој зони највише угрожава њихово пословање и истиче да сузбијање сиве економије треба да буде на првом месту листе приоритета Владе. У многим земљама у транзицији, па тако и у Републици Србији, сива економија је значајна препрека за развој и за изградњу функционалне тржишне привреде.

Национални програм за сузбијање сиве економије

Акциони план за спровођење Националног програма за сузбијање сиве економије


bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд