Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija

Početna > Dokumenti > Strateška dokumenta > Program ekonomskih reformi (ERP) 2017-2019

Program ekonomskih reformi (ERP) 2017-2019
Verzija za štampu Pošalji prijatelju

U okviru procesa ekonomskog i fiskalnog nadzora države članice Evropske unije (EU) izrađuju dokumente kojima se obezbeđuje multilateralni nadzor i koordinacija ekonomskih politika EU. U cilju pripreme za pomenuti proces, Republika Srbija, kao država kandidat za prijem u članstvo EU, u pretpristupnom periodu izrađuje dokument pod nazivom Program ekonomskih reformi („Economic Reform Programme“ − ERP).

Prema metodologiji za izradu ERP dokumenta, prva tri poglavlja se odnose na makroekonomski i fiskalni okvir, koji je predstavljen u Fiskalnoj strategiji za 2017. godinu sa projekcijama za 2018. i 2019. godinu i koji ujedno služi kao osnova za izradu Poglavlja 4 koje se odnosi na prioritetne strukturne reforme.

U širem kontekstu, ekonomsko upravljanje („economic governance“) podrazumeva definisanje i prioritizaciju strukturnih reformi u cilju otklanjanja prepreka privrednom rastu i razvoju, kao i povećanje konkurentnosti nacionalne ekonomije. Strukturne reforme u okviru Poglavlja 4 ERP 2017-2019, u skladu sa smernicama Evropske komisije (EK), organizovane su u devet ključnih oblasti: upravljanje javnim finansijama, tržište energije, transporta i telekomunikacija, sektorski razvoj, poslovni ambijent i smanjenje sive ekonomije, istraživanje i inovacije, podsticanje spoljne trgovine i investicije, obrazovanje i veštine, zaposlenost i tržište rada, socijalno uključivanje, smanjenje siromaštva i jednake mogućnosti.

ERP je prenosni („rolling“) program tako da svaki  novi ciklus njegove izrade, u izvesnoj meri, predstavlja kontinuitet u oblasti prioriteta. Odabrane prioritetne strukturne reforme su u skladu sa prioritetima definisanim u nacionalnim dokumentima, nacionalnim i regionalnim strategijama, ključnim dokumentima u procesu pristupanja Republike Srbije EU i preporukama Saveta za ekonomska i finansijska pitanja EU („ECOFIN Council“).

U cilju obezbeđivanja što šireg konsenzusa prilikom izbora prioritetnih reformskih mera, obavljene su intenzivne interresorne konsultacije preko ERP koordinatora u resornim ministarstvima, kao i konsultacije sa EK i OECD. U okviru procesa konsultacija za zainteresovanom javnošću, koji je ove godine bio širi nego prethodne, Preliminarna lista prioritetnih strukturnih reformi, koja obuhvata 15 strukturnih reformi, bila je predmet javne rasprave u periodu od 18. oktobra do 1. novembra 2016. godine. Preporuke, koje su dobijene tom prilikom, uzete su u obzir prilikom izrade Poglavlja 4 Prioritetne strukturne reforme za ERP 2017-2019. Poglavlje 4 Prioritetnih strukturnih reformi za ERP 2017-2019 u svojoj integralnoj verziji bilo je dostupno javnosti od 9. do 23. januara 2017. godine, a zatim je dokument predstavljen u okviru Nacionalnog konventa za EU 27. januara 2017. godine. Pregled usvojenih komentara sastavni je deo samog dokumenta ERP. Vlada Republike Srbije je 3. marta 2017. godine usvojila ERP 2017-2019, nakon čega je dokument dostavljen Evropskoj komisiji.

ERP će biti razmotren sa EU 23. maja 2017. godine u okviru ekonomskog dijaloga na sastanku Saveta za ekonomska i finansijska pitanja na kome će biti usvojene i nove preporuke Saveta EU učesnicima u procesu (Zapadni Balkan i Turska).


Program ekonomskih reformi (ERP) 2017-2019


bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd