Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Uprava carina Ministarstva finansija zaplenila preko 50 kilograma droge, 200. 000 evra i raznu skupocenu robu
11.07.2018.

U proteklih nedelju dana službenici Uprave carina Ministarstva finansija Republike Srbije su u saradnji sa graničnom policijom, u nekoliko odvojenih akcija, zaplenili preko 50 kilograma marihuane, više od 200.000 neprijavljenih evra, kao i raznu skupocenu robu poput luksuznog automobila, dva originalna ''roleksa'', kao i kalupe za pečate sa oznakama granične policije Hrvatske i Slovenije.
Ovim akcijama ne samo da je onemogućena distribucija narkotika i novca sumnjivog porekla, već je sprečen pokušaj nelegalne trgovine predmetima, poput skupocenog vozila koje bi bilo skinuto sa osiguranja i ukradenim kalupima za pečate pograničnih organa susednih država kojima bi se, da to nije onemogućeno, proizvodila falsifikovana dokumenta.

42 kilograma marihuane u autobusu

Carinici su u saradnji sa policijom, na graničnom prelazu Horgoš 10. jula 2018. godine u popodnevnim časovima sprečili pokušaj krijumčarenja gotovo 42 kilograma marihuane.

Droga je otkrivena kada je za kontrolu izdvojen autobus jagodinskih registarskih oznaka koji saobraća na relaciji Srbija-Austrija. Prilikom susreta sa carinicima niko od ukupno 49 putnika nije prijavio ništa izuzev ličnog prtljaga.

Međutim, carinici su među ličnim prtljagom pronašli i dva kofera do vrha napunjena paketima marihuane.

Nakon uviđaja policije i javnog tužioca ispostavilo se da je svaki od pronađenih 40 paketa težak preko jednog kilograma, tako da je ukupna težina zaplenjene droge oko 42 kilograma.

37-godišnji Kruševljanin, koji je identifikovan kao vlasnik kofera sa marihuanom, predat je policiji u dalju nadležnost.

Podsećamo da je pre manje od nedelju dana u zajedničkoj akciji Uprave carina, niške policije i Službe za prevenciju narkomanije Uprave kriminalističke policije prilikom kontrole „pežoa 307“ bujanovačkih registarskih oznaka, u okolini Gnjilana zaplenjeno oko deset kilograma marihuane spakovanih u 10 paketa.
Zahvaljujući fiber optici, koju carinici koriste da bi doprli do teško dostupnih mesta, najpre su u tapacirungu automobila sa leve strane pronađena dva paketa marihuane, da bi potom i ispod tapacirunga na desnoj strani bila pronađena još četiri identična paketa droge. Na kraju su i ispod haube otkrivena još četiri takva paketa.


82.000 neprijavljenih evra i droga na Horgošu

Na ulaznoj strani prelaza Horgoš 10. jula 2018 godine zaplenjeno je i preko 82.000 neprijavljenih evra i manja količina kokaina i marihuane.
Neprijavljeni novac pronađen je kod dvoje nemačkih držaljana turske nacionalnosti, starih 56 i 54 godine, koji su prilikom susreta sa carinicima rekli da nemaju ništa da prijave i da kod sebe imaju po 10.000 evra, koliko se bez prijavljivanja može preneti preko granice.
Međutim prilikom pregleda automobila „škoda oktavija“ nemačkih registarskih oznaka, kojim su putovali, u torbi koja se nalazila na podu ispred nogu putnice suvozača, u tri nesesera pronađeno je ukupno 102.100 evra.
Daljom kontrolom su u jakni koja se nalazila na zadnjem sedištu automobila, u futroli za naočare pronađene i dve kesice sa manjom količinom, kako su pokazale priručne analize, kokaina i marihuane.
Podsećamo da su pre samo nekoliko dana carinici na aerodromu Nikola Tesla zadržali 143.000 evra, koje je 30-godišnji ruski državljanin pokušao da bez prijavljivanja unese u Srbiju.


Za dva dana – dva luksuzna „roleksa“ na aerodromu

Carinici su 10. jula 2018. godine na aerodromu „Nikola Tesla“ sprečili putnicu da bez prijave unese nov muški sat „roleks“ za koji je u Švajcarskoj tražila povraćaj PDV-a.

U prekršaju se našla 23-godišnja studentkinja, državljanka Srbije, koja je doputovala letom iz Ciriha, uputivši se po preuzimanju čekiranog prtljaga sa karusela ka zelenom kontrolnom prolazu, namenjenom onima koji nemaju ništa za carinjenje.

Njen prtljag je ipak podvrgnut rendgenskoj kontroli, kada je u njenoj tašni, pored ličnih stvari, pronađen muški „roleks“ u originalnoj futroli i prazna futrola ženskog sata iste marke, koji je putnica nosila na ruci i za koji je bilo jasno da je korišćen.

Međutim, na pitanje da li ima račun za muški sat koji joj je pronađen u tašni, putnica je odgovorila da je sat kupila još u februaru i da nema sačuvan račun, kao ni originlni zahtev za povraćaj poreza, ne znajući da srpski carinici već raspolažu tim podacima zahvaljujući saradnji sa švajcarskim kolegama. Upoređivanjem podataka ustanovljeno je da je tamo izvršen povraćaj PDV-a za muški sat „roleks“, vredan 10.500 švajcarskih franaka i da se radi upravo o tom „roleksu“, koji putnica nije prijavila.

Podsećamo da se sličan slučaj dogodilo i dan ranije, kada je Kanađanka koja je doputovala letom iz Londona pokušala da izbegne plaćanje carinskih dažbina tako što je nov ženski „roleks“, vrednosti preko 700.000 dinara pokušala da prokrijumčari na ruci.


Zaplenjen „audi“ od 70.000 evra na Kelebiji

Carinici su 8. jula 2018. godine, na ulazu graničnog prelaza Kelebija, sprečili Beograđanina da uđe u zemlju u automobilu nemačkih registarskih oznaka bez ikakvog pokrića za upravljanje vozilom stranih tablica.
Prekršaj je otkriven u „audiju“ kojim se iz Nemačke ka Srbiji vraćao 25-godišnji državljanin Srbije iz Beograda.
Na pitanje carinskih službenika da li ima nešto da prijavi, odgovor je glasio da nema ništa.
I zaista, kontrolom putnika i automobila nisu pronađene nepravilnosti, ali je provera dokumenata pokazala nešto sumnjivo.
Naime, vozač nije imao ni radnu ni boravišnu vizu, niti bilo kakav drugi dokument kojim bi mu bilo dozvoljeno da vozi automobil stranih registarskih oznaka.
Carinici sumnjaju da je putnik nameravao da automobil kupljen u Nemačkoj bez plaćanja carinskih dažbina uveze u Srbiju, a da ga naknadno skine sa osiguranja u inostranstvu.
Automobil, ključevi i saobraćajna dozvola vozača privremeno su zadržani u subotičkoj carinarnici do okončanja prekršajnog postupka.


Oduzeti pečati za lažno overavanje pasoša

Carinici su u saradnji sa policijom 9. jula 2018. godine, na izlazu graničnog prelaza Horgoš, sprečili iznošenje osam kalupa za pečate sa oznakama graničnih policija Hrvatske i Slovenije.
Kada je „mercedes“ beogradskih registarskih oznaka kojim je iz Šapca ka Beču putovao 39-godišnji srpski državljanin stigao na red za kontrolu, vozač je carinicima rekao da nema ništa da prijavi.
Međutim, carinici su kod vozačevog sedišta, u pregradi naslona za ruku, ispod ostalih stvari pronašli skriveni sadržaj zamotan u papir.
U papir je bilo zavijeno osam silikonskih kalupa za pečate sa oznakama graničnih policija Hrvatske i Slovenije.
Reč je o ulaznim i izlaznim pečatima koji služe za overavanje pasoša osobama koje nisu iz EU, kako bi u njoj mogli da borave i duže od dozvoljena 3 povezana meseca.
Vozač je carinicima rekao da je kalupe za pečate nameravao da proda, a prema nezvaničnim informacijama usluga overavanja pasoša takvim pečatom se skupo plaća i može da dostigne cenu i od 500 evra.
Kako se radi o pokušaju falsifikovanja dokumenata, protiv vozača je podneta i krivična prijava.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd