Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Siniša Mali: Moramo da smanjimo necarinske barijere koje sprečavaju razvoj trgovine
04.07.2018.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali učestvovao je danas na sastanku ministara ekonomije u okviru Berlinskog procesa u Beču, gde je govorio o implementaciji Akcionog plana za regionalni ekonomski prostor na zapadnom Balkanu (MAP), sa posebnim akcentom na trgovinu.

Ministar je na panelu “Regionalni ekonomski prostor” istakao da je, kada je reč o trgovini, uspešna implementacija akcionog plana veoma važna, jer će doprineti rastu trgovine i zapošljavanja u regionu, stvoriti uslove za dalje privlačenje investicija i doprineti bržoj harmonizaciji sa standardima EU.

„To je ono čemu Vlada Republike Srbije teži i zato je važno da ovaj plan što efikasnije sprovedemo. Inače, od 2006. godine CEFTA je okosnica naše ekonomske saradnje i ona će nastaviti da igra važnu ulogu u našoj trgovini. Zahvaljujući članstvu u CEFTI povećao se izvoz, konkurentnost i produktivnost, ali nisu iskorišćeni svi njeni potencijali“, rekao je ministar finansija i dodao da Republika Srbija ostvaruje suficit u trgovini sa članicama CEFTE.

Prema rečima ministra finansija, robna razmena i trgovinska saradnja sa članicama CEFTE je od strateškog značaja, a samo prošle godine Republika Srbija je imala 3,9 milijardi evra trgovinske razmene sa članicama CEFTE, od čega je 3,1 milijade naš izvoz.

Zato je, kako je istakao, važno da se vidi način kako da se smanje necarinske barijere koje sprečavaju razvoj trgovine u našem regionu, jer se na taj način pospešuje razvoj infrastrukture i novih radnih mesta, što i jeste politika Vlade Republike Srbije.

„Ne vredi nam da gradimo brze auto-puteve ako onda kamioni koji prevoze našu robu treba satima da čekaju na granicama da bi se ta roba dopremila do konačnog odredišta“, rekao je Siniša Mali.

Siniša Mali se, govoreći o uspostavljanju jače ekonomske saradnje i bolje povezanosti zapadnog Balkana, osvrnuo i na tri protokola koji tek treba da budu usvojeni. Reč je o Dodatnom protokolu 5, Dodatnom protokolu 6 i Dodatnom protokolu 7.

Ministar je istakao da je do sada pet članica CEFTA implementiralo Protokol 5, kao i da ga je Vlada Republike Srbije usvojila i poslala Skupštini na ratifikaciju.

„Implementacija Protokola 5 pojednostaviće postupke carinske i granične kontrole kako bi povećali trgovinu u regionu. Ovaj protokol rešiće probleme sa kojima se trenutno suočavamo, a to su duga čekanja kamiona sa robom na graničnim prelazima. Godišnje se izgubi 26 miliona sati zbog čekanja kamiona na granicama i to moramo da rešimo – kako da smanjimo i uklonimo necarinske barijere da bi ceo region radio kao jedan i kako bi povećali naše proizvodne kapacitete i otvorili nova radna mesta. Očekujemo da će ovaj protokol stupiti na snagu kod svih potpisnica do kraja godine, kako je i planirano“, naveo je Mali.

Govoreći o Protokolu 6, koji će osigurati povećanje trgovine uslugama i priznavanje profesionalnih kvalifikacija, ministar je izrazio uverenje da će njegovo brzo usvajanje takođe značajno doprineti ekonomijama u regionu zapadnog Balkana.

Protokol 7, o kojem će razgovori biti intenzivirani na jesen, će prema rečima ministra finansija Republike Srbije dokazati našu posvećenost ostvarivanju zajedničkih ciljeva – smanjenju i potencijalnoj eliminaciji netarifnih barijera u regionu.

„Ističem da je Vlada Republike Srbije veoma posvećena ispunjavanju svojih obaveza koje predviđa MAP i tako će biti i u narednom periodu, jer smatramo da je ekonomska integracija zapadnog Balkana od neprocenjivog značaja“, naveo je ministar.

On je rekao i da ohrabruje podatak, koji će sutra i zvanično biti objavljen od strane Evropske komisije, da je u poslednjih par godina, u regionu zapadnog Balkana, otvoreno 638.000 novih radnih mesta, od čega 400.000 u Srbiji.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd