Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Siniša Mali: IT industrija veliki potencijal, čini 10 odsto BDP-a
04.07.2018.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali učestvovao je danas u Beču na sastanku ministara ekonomije u okviru Berlinskog procesa, i tom prilikom istakao da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije i da je mnogo toga urađeno u toj oblasti.

Ministar Siniša Mali je govorio na panelu “Zajednički pristup ka digitalizovanom zapadnom Balkanu” gde je rekao da 10 odsto BDP-a naše zemlje čini upravo IT industrija, koja beleži visoke stope rasta iz godine u godinu.

„Samo ove godine imamo skoro milijardu evra izvoza kroz tu industriju, a posebno me raduje što veliki broj mladih ljudi svoju budućnost vidi upravo u tom poslu. Naša je obaveza da upravo te ljude zapošljavamo i da im damo mogućnost da svoje snove ostvare u našoj zemlji“, rekao je Siniša Mali.

Navodeći da je programiranje u Srbiji uvedeno, ne samo u srednje, nego i u osnovne škole, Siniša Mali je rekao da od ove godine 1.750 škola ima bezbedan internet, što je vema važno jer se na taj način pokazuje briga o našim mladima i našoj deci.

Republika Srbija je, prema njegovim rečima, postala lider u implementaciji takozvanoih e-udžbenika, a od septembra meseca ćemo imati 2.000 učionica koje će biti potpuno digitalizovane, pa će deca svoje obrazovanje sticati u okruženju koje je najbolje za njihove karijere u budućnosti.

„Vlada Republike Srbije je posebno ponosna na projekat e-uprave. Samo prošle godine, više od šest miliona dokumenata je izdato u elektronskoj formi, čime smo našim građanima uštedeli milione sati čekanja u redovima, a uštedeli smo im takođe i 2,2 miliona evra samo u taksama“, rekao je Siniša Mali.

Ministar finansija se osvrnuo i na projekat e-beba, ističući da je on veoma važan jer mladi roditelji više ne moraju da čekaju u redovima da bi prijavili dete, već to može da se uradi odmah u porodilištu, a sva potrebna dokumenta se dobijaju na kućnu adresu.

Vlada Srbije je, prema njegovim rečima, ponosna i na velike naučno-istraživačke centre koji se grade širom Srbije, a za šta je već izdvojeno 65 miliona evra. Ministar je naveo primer Naučno-tehnološkog parka u Beogradu koji, kako je rekao, radi savršeno, i gde već posluje na desetine kompanija i radi stotine mladih ljudi.

„Dakle, digitalizacija je za nas veoma važna. Veoma je bitna za ceo region. Srbija je sledeće godine domaćin Digitalnog samita zemalja regiona i cilj nam je da potvrdimo našu zemlju kao lidera u toj oblasti i da našim mladim ljudima damo pravu osnovu za buduće karijere“, zaključio je ministar finansija Siniša Mali.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd