Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Očekujemo veći privredni rast
17.01.2018.

Ministar finansija Dušan Vujović navodi da očekuje da će ove godine biti ostvaren privredni rast od tri ili tri i po odsto, a možda će stopa biti i viša zbog, kako navodi, očekivane natprosečne proizvodnje u poljoprivrednom i energetskom sektoru.

Vujović je, učestvujući na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji "Juromani" (Euromoney) u Beču, rekao da je Vlada uspela da se izbori s fiskalnim problemima i deficitom i da je zemlja sada na putanji rasta. Prema njegovim rečima, Vlada se najpre posvetila fiskalnim problemima i problemu deficita, a sada je u situaciji da razmišlja o tome kako da koristi suficit koji ima.
Navodi da je Vlada proteklih godina Srbiju izvela iz kolapsa i dovela je u situaciju da može da vraća dugove, da su svi rejtinzi sve bolji, i da se kreće putanjom rasta.

Objašnjavajući dalje situaciju u Srbiji, Vujović je rekao da se Vlada najpre posvetila fiskalnim problemima i problemu deficita, te je sada u situaciji da razmišlja kako da koristi suficit koji ima i želi da nastavi tim kursom.

"Kad imate suficit, smanje vam se potrebe za pozajmljivanjem. Ujedno, lakše nam je i jeftinije da se na domaćem tržištu zadužimo, a manja je cena pozajmljivanja i na međunarodnom tržištu. Prvi put imamo tako veliki primarni suficit i to je velika stvar", istakao je ministar finansija, dodajući da je smanjen i nivo problematičnih kredita.

Na duži rok gledano, ministar navodi da je za dalji rast privrede važna sposobnost Srbije da završi započete institucionalne reforme, privuče velike investitore, završi čišćenje finansijskog sektora kako bi bio spreman da finansira dobre investicione projekte.
Ministar je naglasio i da je vrlo važno okrenuti se digitalnoj ekonomiji kao ključnom elementu za ubrzanje razvoja, produktivnosti i rasta.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd