Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Povećanje rejtinga - dobar signal za investitore
18.03.2017.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je večeras da je to što je Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Moody's povećala kreditni rejting Srbije dobar znak za investitore i da će nam to obezbediti jeftinije kredite i refinansiranje javnog duga.

"Ovo će značiti dalje smanjenje kamatne stope i jeftinije pozajamljivanje, jeftinije refinansiranje javnog duga Srbije kao i jeftiniji pristup svih naših banaka izvorima finansiranja", rekao je Vujović.

Kreditni rejting Srbije je povećan sa "B1" na "Ba3" uz stabilne izglede za dalje unapređenje kreditnog rejtinga, a Vujović je rekao za RTS da je to pozitivan signal međunarodnoj finasijskoj oligarhiji i međunarodnim finasijskim tržištima i drugim glavnim učesnicima na tom tržištu.

"To je najbolji dokaz da NBS, Ministarstvo finansija i vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem sprovodi program do kraja i dobija priznanje od cele međunarodne zajednice", rekao je Vujović.

Kako kaže,takozvana premija rizika zemlje (country risk) se sada smanjuje za našu zemlju i kamatne stope će biti još niže.

Ministar finansija je rekao da je referentna kamatna stopa bila preko devet odsto kada je ova vlada krenula sa radom u aprilu 2014., dok je danas četiri odsto, a realne stope su ispod tri odsto.

"To je veliko unapređenje koje će se ovim nastaviti", istakao je Vujović i dodao da je Srbija sada u zoni koja je stabilna za ulaganje.

Na pitanje o povećanju plata i penzija, ministar finansija je rekao da je podizanje rejtinga dobra dopuna strategije vlade za povećanje plata i penzija.

"Rekli smo na početku reformi da posle treće godine očekujemo značajnije pomake na tom planu. Ti procesi počinju u septembru, ta perspektiva postoji i govorićemo konkretnije o tome kada bude reči o budžetu", naveo je Vujović za RTS.

On je rekao da je Srbija već spustila deficit ispod nivoa Mastrihta.

"Planirali smo 1,7 odsto, a prema preliminarinim procenama on može da bude i 1,4 odsto, što je upola manje od Mastrihta. Otvara nam se prostor da uzmemo povoljno resurse a ako nađemo dobre projekte i dobro ih pripremimo, otvaramo nova radna mesta i Srbiju vrataćamo na put koji će hvatati korak sa Evropom", dodao je Vujović.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd