Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija

Početna > Aktuelno

Aktuelno
Verzija za štampu
Ministri Mali i Lončar: Iskustva Veneta za bolji zdravstveni sistem Srbije
13.11.2018.

Ministar finansija Siniša Mali i ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Ass. dr Zlatibor Lončar borave u dvodnevoj radnoj poseti italijanskoj regiji Veneto, u okviru koje su danas imali priliku da sa italijanskim kolegama razmene iskustva i primere dobre prakse, naročito u pogledu organizacije i funkcionisanja zdravstvenog sistema.

„Danas smo imali priliku da se upoznamo sa načinom rada zdravstenog sistema u italijanskoj regiji Veneto, koji funkcioniše besprekorno i čija iskustva mogu biti veoma korisna za nas. Oni su posebno napredovali u primeni informacionih tehnologija, a kako bi smanjili liste čekanja i ceo sistem napravili efikasnijim. Razvoj i jačanje zdravstvenog sistema jedan je od prioriteta Vlade Republike Srbije. Ono što me kao ministra finansija posebno raduje to je da će zdravstvenim radnicima biti povećane plate. Najveće povećanje od 12% mogu da očekuju medicinski i stomatološki tehničari, dok će doktori medicine i stomatolozi, kao i doktori specijalisti dobiti uvećanje plata za 10%. Ostali zaposleni u zdravstvu dobiće uvećanje plata od sedam odsto“ rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je istakao je da su ministri u Vladi Srbije dobili značajna saznanja u pogledu načina rada i organizacije zdravstvenog sistema, odnosno mogućnosti za konkretne primene iskustava italijanskih kolega u našoj zemlji.

„U razgovoru sa domaćinima doživeli smo pohvale na račun mera koje smo sproveli u proteklom periodu, posebno na planu informatizacije zdravstvenog sistema, uvođenju elektronskog recepta i smanjivanja lista čekanja. Siguran sam da nas u budućnosti čeka mnogo konkretnija saradnja, koja će doprineti uspostavljanju još efikasnijeg i kvalitetnijeg zdravstvenog sistema u Srbiji“ istakao je ministar Lončar.

Italijanska regija Veneto se u pogledu dostupnosti zdravstvenih usluga, efikasnosti zdravstvene nege i primene dijagnostičkih aparata i opreme, odnosno po kvalitetu i funkcionisanju zdravstvenog sistema ističe i to ne samo u okvirima Italije, već i u većem delu Evropske unije.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd