Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija

Početna > Aktuelno

Aktuelno
Verzija za štampu
Vujović: Uspešan aranžman sa MMF, rast plata i standarda
17.01.2017.

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je da, ukoliko trogodišnji aranžman koji je Srbija zaključila sa MMF-om, koji ističe početkom 2018. bude uspešno završen, građani mogu da računaju da postoje trajne osnove za rast, koje će omogućiti i rast dohodaka i standard.

“Sve što vlada radi u okviru trogodišnjeg aranžmana koji je u februaru 2015. zaključila sa MMF-om, usmereno je na stvaranje osnove za trajno povećanje plata i penzija”, rekao je Vujović novinarima na marginama konferencije Juromani u Beču.
“Kada budemo videli kako se realizuje, kada dođemo do kraja programa, razgovaraćemo o daljem koraku”, rekao je ministar.

On je podvukao da su plate u javnom sektoru i penzije već povećane i to povećanje je uneto u budžet za 2017.
"Dinamika isplata plata koje su povećane 1. januara isplaćuje se u dve ture u februaru, 5. i 20. februara”, dodao je ministar.

Kada je reč o platama u privatnom sektoru, Vujović je rekao da će one zavisiti isključivo od uspeha privatnih firmi i njihovih prihoda.

“Čak i firme koje se delimično finansiraju iz budžeta ostvaruju veliki deo dohotka na tržištu od kojeg zavisi koliki će im prihodi, pa samim tim i zarade biti”, zaključio je ministar.

Ministar se dotakao i teme obveznica. On je rekao da su srpske obveznice atraktivne za investitore, jer je i njima jasno da je odnos između prinosa i rizika na tim hartijama veoma dobar.

Vujović je rekao da država ove godine planira da se zaduži 6,8 milijardi evra, a svega 600 miliona biće potrebno za pokrivanje budžetskog deficita, dok je ostatak namenjen refinansiranju postojećih dugova.

Ministar je precizirao da od ukupno 6,8 milijardi evra koliko je potrebno, veći deo, odnosno 6,2 milijarde, planirane su za refinansiranje. Od tog iznosa, planirano je da 4,7 milijarde bude prikupljeno sa domaćeg tržišta hartija od vrednosti.

“I tu planiramo da prikupimo 3,5 milijarde u dinarskim hartijama, a 1,6 milijardi u evrima, jer srpski investitori vole da kupuju hartije u evrima na domaćem tržištu”, rekao je on.

Vujović je naglasio i da to nije konačno, jer je država prošle godine planirala da će joj biti potrebno da se zaduži pet milijardi evra, ali je zbog odličnih fiskalnih rezultata, bolje naplate poreza i manjih troškova, potreban iznos za zaduživanje bio manji.

“Zbog odličnih rezultata smo četiri milijarde pozajmili u obveznicama, ispalo je da nam je potrebno milijardu evra manje, jer nismo imali deficit republičkog budzzeta. Tako smo od dobrih fiskalnih rezultata imali korist i nismo morali da se zadužujemo”, konstatovao je
ministar.

izvor Tanjug

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd