Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović pozvao kineske investitore i kompanije da ulažu u srpske infrastrukturne projekte
12.04.2018.

Ministar finansija Dušan Vujović govorio je danas na Konferenciji “Makroekonomski i fiskalni okvir za uspešnu implementaciju inicijative - jedan pojas - jedan put” koja je održana u prestonici Narodne republike Kine.

Cilj ove inicijative je da promoviše dijalog o ekonomskim politikama, ubrza međunarodnu saradnju u oblasti infrastrukture, trgovine i finansija i privuče značajne resurse iz Kine i drugih izvora, uključujući i privatni sektor, a sve u cilju infrastrukturnog razvoja kao osnove dugoročnog održivog rasta.

U svom izlaganju, ministar Vujović rekao je da Srbija aktivno učestvuje u inicijativi “jedan pojas - jedan put” razvijanjem infrastrukturnih projekata i povezivanjem od juga prema Evropi i unutar regiona Zapadnog Balkana, kako putnom ,tako i železničkom mrežom. On je ukazao da, pored infrastrukture, Srbija ima projekte u oblasti zaštite životne sredine (tretman otpadnih voda i toplovod) i energetike (termoelektrane).

Ministar je naglasio važnost železničke i putne veze od juga do ključnih destinacija u Zapadnoj Evropi, čime Srbija dobija mogućnost da svojim proizvodima ravnopravno konkuriše na ovim važnim tržištima.

Vujović se pridružio akcentima iz govora direktorke Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard i naglasio važnost ne samo efikasnosti u korišćenju resursa, već i efektivnosti u dostizanju željenih ciljeva razvoja. U tom kontekstu važna je kvalitetna priprema i efikasna i brza realizacija projekata i naslanjanje na konkurentski potencijal velikog broja kompanija u Kini.

Na skupu u Pekingu, kojem su prisustvovali vodeći ministri i guverneri centralnih banaka iz Evrope i sveta, političari i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, ministar Vujović pozvao je sve zainteresovane kineske investitore i kompanije da učestvuju u srpskim projektima i dodao da Srbija ostaje posvećena ovoj inicijativi kako bi završila započete infrastrukturne projekte i postala konkurentna zemlja Balkana na putu ka Evropi.

Konferencija, koju su otvorili guverner Narodne banke Kine Ji Gang i direktor Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, definisala je ključne izazove za uspešno sprovođenje inicijative “jedan pojas - jedan put” koji će, uz poštovanje principa održivosti i fiskalne odgovornosti, doprineti povezivanju teritorija, ubrzavanju transporta, smanjenju troškova i stvaranju uslova za nove privatne investicije u svim zemljama Evrope i sveta.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd