Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Na najboljem putu da visokim ocenama završimo aranžman sa MMF-om
15.10.2017.

Ministar finansija Dušan Vujović, koji je učestvovao na jesenjem zasedanju MMF-a i Svetske banke u Vašingonu izjavio je za RTS da je Srbija na najboljem putu da poslednju, osmu reviziju aranžmana sa MMF-om završi sa visokim ocenama.

Istakao je da najavljena povećanja plata i penzija nisu mogla biti veća i da su dogovorena u skladu sa projekcijama BDP-a za narednu godinu.

Ministar je, u intervjuu za RTS iz Vašingona, rekao da se tokom jesenjeg zasedanja razgovaralo i o bilateralnim, i o globalnim temama, kao i o sprovođenju trogodišnjeg aranžmana Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Rekao bih da su oni vrlo zadovoljni našim programom i strukturom programa i načinom njegove realizacije, i u Svetskoj banci i u MMF-u. Imamo nekoliko pitanja o kojima ćemo razgovarati detaljnije kasnije u Beogradu, a pogotovo oko implementacije nekih projekata", rekao je Vujović.

Najvažnija vest je to što se, kako je ocenio, "nalazimo na najboljem putu da sa visokim ocenama završimo osmu i poslednju reviziju postojećeg trogodišnjeg programa sa MMF-om".

Objasnio je da se osma i poslednja revizija "de fakto" završava krajem oktobra, početkom novembra, kada budu dogovorena povećanje plata i penzija, ali i osnovni parametri budžeta za sledeću godinu.

"Onda praktično ostaje da se u januaru statistički podaci upute našim kolegama u MMF-u i da se upute na Bord. Kod njih to što ostaje u narednoj godini (formalno se završava u februaru) je de fakto podnošenje podataka i kompletiranje izveštaja zaključno sa 31. decembrom ove godine. Taj poslednji korak je samo formalni", istakao je Vujović.

Upitan da li će biti novog aranžmana sa MMF-om, rekao je da će to biti tema predstojećih razgovora sa tom finansijskom institucijom.

Ministar je naveo da je dogovoren obim povećanja, a da će se ona precizirati na narednim sednicama Vlade i sastancima sa MMF-om. Naglasio je da je ovo rezultat rada cele vlade, i predsednika i premijera, da su u njima učestvovali svi sektori i da će svi sektori učestvovati i u podeli "ovih nagrada".

Dodao je i da povećanje nije moglo biti veće, ni za penzije, ni za javni sektor.

"To je prosto procenat koji se uklapa u projekcije BDP-a i učešće penzija u BDP-u. Mi smo maksimalni prostor iskoristili i to povećanje od pet odsto u narednoj godini je ono što možemo da priuštimo u ovom trenutku, a da ne dovodimo u pitanje ključne parametre makroekonomske stabilnosti. Slično se odnosi na plate, ukupno povećanje plata u javnom sektoru, uključujući lokal, ne sme da pređe učešće u projektovanom BDP-u za narednu godinu", objasnio je Vujović.

Napomenuo je da su to dobre i optimistične projekcije, budući da se očekuje da ovogodišnji loši rezultati u poljoprivredi, energetici, građevinarstvu budu kompenzovani u narednoj godini.

"Očekujemo da će rast biti najmanje 3,5 odsto i u skladu sa tim smo projektovali veličine koje nam dozvoljavaju ovakvo povećanje penzija i plata", naveo je Vujović.

Dodao je da su, pri odlučivanju o visini povećanja, uzeti u obzir svi faktori koji se odnose na složenost, rizičnost, obim posla, kao i na kvalifikacije, te da je zato predloženo nijansirano povećanje plata u javnom sektoru.

"Detalji o tome biće saopšteni konkretnim merama i odlukama Vlade, što će biti sastavni deo budžeta za narednu godinu. Suština je da je u okviru sektora obrazovanja nijansirano povećanje, tako da oni delovi tog sektora koji sami ostvaruju sopstvene prihode, neće imati maksimalno povećanje od 10 posto. Rekli smo da je to od nula do 10 odsto i tako ćemo to konzistentno primeniti", istakao je Vujović.

Izvor: RTC
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd