Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Srbija među najatraktivnijim mestima za investicije
05.09.2017.

Savet stranih investitora (FIC) proslavio je u Belom dvoru 15 godina poslovanja u Srbiji, a ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je Srbija danas jedno od najatraktivnijih mesta za ulaganje na Zapadnom Balkanu.

"Srbija je posle tri godine reformi jedno od najatraktivnijih mesta za investicije, ne samo na Zapadnom Balakanu nego i šire", naglasio je Vujović u obraćanju.

On je podsetio da je Srbija ranije bila nadomak fiskalnog bankrota, a da je upkos tome u prvih osam meseci ove godine ostvareno više od 60 milijardi dinara suficita.

"Milijardu evra smo ispred plana", naveo je Vujović.

On je dodao da se rast ostvaruje kroz investicije i rast izvoza i da Srbija nije veliko, ali jeste rastuće tržište."Možemo da ponudimo integraciju sa svim zemljma Zapadnog Balkana kroz Berlinski proces", rekao je ministar.

On je podsetio da smo u 2015. godini imali 1,8 milijardi evra direktnih stranih investicija, a prošle godine više od dve milijarde. "Očekujemo da će ova godina biti na tom nivou ili još bolja", naglasio je.

Naime, najavljeno je 77 novih grinfild projekata, a Srbija je 12 puta više privukla grinfild investicija nego što se moglo očekivati prema njenim mogućnostima, prema Fajnenšel tajmsu.
Kako kaže ministar, prošle godine je otvoreno oko 16.400 novih radnih mesta.

Vujović je istakao da Srbija nastavlja da poboljšava investicionu klimu i podsetio da smo sada na 47. mestu na Duing biznis listi Svetske banke, što je za čak 44 mesta bolje nego pre dve godine."Za samo sedam dana se registruje biznis u Srbiji, što je veliki pomak, ranije je bilo 12 dana", kazao je on i podsetio da je nezaposlenost smanjena u prethodnim godinama sa 25,9 na 11,8 odsto.

“Zahavalni smo stranim investitorima što ulažu u našu zemlju", poručio je Vujović.

Izvor Tanjug

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd