Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Privredni rast stabilan - dobar trenutak da se investira u Srbiju
24.04.2017.

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je Srbija dobila izuzetne pohvale od MMF-a i Svetske banke za rezultate ostvarene u makrofiskalnoj, makromonetarnoj grani i u svim drugim oblastima.

"Ocene napretka reformi u Srbiji su izuzetno pohvalne. MMF je to potvrdio nedavnim studijama da je privredni rast sada stabilizovan na tri odsto sa mogućnošću da bude još veći, kao i da se naredne godine očekuje da bude tri i po odsto, što je jako dobar znak", rekao je Vujović za RTS iz Vašingtona, gde je sa delegacijom prisustvovao prolećnom zasedanju MMF-a i Svetske banke.

Prema njegovim rečima, učesnici tog skupa su potvrdili povišen rejting Srbije i svi očekuju da će trend smanjivanja učešća duga u BDP-u da se nastavi i to na sigurnim osnovama.

To je, kako je naveo, pravi način pokazivanja svim investitorima da je sada pravi trenutak da se investira u Srbiju i da smo prešli tu prelomnu tačku u sprovođenju reformi.

On je istakao da nama, sa stanovišta makromonetarne i makrofiskalne politike, kao i sa stanovišta novca i sredstava, novi formalni program sa MMF-om nije neophodan, ali da bi "u kontekstu reformi, bilo bi dobro da imamo program koji nas sve stavlja u situaciju da dobro planiramo i da te planove ostvarujemo".

Što se tiče problema pojedinih velikih preduzeća u Srbiji, Vujović je rekao da je teško u razdaljini od preko 20 meseci planirati tačno dinamiku razrešenja situacije, jer to ne zavisi samo od njih ili od države.

"To zavisi i od interesa investitora, od naših administrativnih pravnih procedura. Ja sam zbog toga zamolio da pokušamo da budemo realni da ne bismo morali da revidiramo rokove. Ponekad je bolje rokove definisati funkcionalno nego zakucati za konkretne datume i to ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti", rekao je ministar.

On je napomenuo da predstavnici MMF-a podržavaju fleksibilnost definisanja rokova.

Što se tiče narednih aranžmana sa MMF-om, Vujović je rekao da će to biti definisano u narednim mesecima kada se vidi kakav nam oblik saradnje treba."Jedno je sigurno, Srbiji MMF daje sredstva, a to su sredstva za podršku platnom bilansu.Ta sredstva, na sreću nisu potrebna", napomenuo je Vujović.

On je ukazao da su reforme koje su u toku dosta teške i da to ponekad izgleda "kao problem Ikara - ne sme da leti ni preblizu suncu ni preblizu talasima".

"Mi želimo da se obavežemo i sebi i međunarodnoj zajednici da ćemo ostvariti te programe - da ne budemo preambiciozni,ali ni previše relaksirani, jer vreme prolazi", rekao je ministar.

Izvor Tanjug
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd