Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Srbija regionalni lider u reformi finansijskog izveštavanja
29.03.2017.

“Srbija je regionalni lider u procesu reforme finasijskog izveštavanja”, ocenio je ministar finansija Dušan Vujović, koji je učestvovao u Briselu na konferenciji "Put ka Evropi" o reformi finansijskog izveštavanja.

Transparentnost finansijskih knjiga u Srbiji dalje vodi ka novim investicijama i privrednom rastu u zemlji, naglašeno je na ovom skupu, koji su organizovali Centar za reformu finansijskog izveštavanja (Centre for Financial Reporting Reform, CFRR) i Svetska banka.

Vujović je preneo iskustva Srbije u oblasti reforme finansijskog izveštavanja, gde se od naše države, prema oceni Svetske banke, očekuje da bude jedan od lidera u regionu.

“Moja poruka ovde jeste da je Srbija lider u ovoj oblasti. Ovo je i dobar znak za sve nas, ne samo zato što napredujemo u usvajanju međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja, nego i prelazimo u jedan novi sistem većeg stepena odgovornosti i profesionalnosti u izradi, prezentaciji i reviziji tih izveštaja", rekao je Vujović .

On kaže da je tačnost i transparentnost u finansijskom izveštavanju najbolji način da se investitorima pokaže prava slika stanja u Srbiji i tako unapredi investicioni ambijent u zemlji.

“Kada investitori dolaze da sa nekim sarađuju, oni žele da znaju da su finansijske knjige pouzdane, urađene po pravilima koja svi priznaju. Tu nema skrivenih cifara ili manipulacija sa brojevima. Imamo izveštaje koji potvrđuju ono što je na tržištu, snagu investitora, Srbije, snagu investicionog prostora za sva buduća ulaganja i regionalne projekte", objašnjava ministar.

U Svetskoj banci navode da su Srbija i Ministarstvo finansija prošle godine pokrenuli značajan projekat za poboljšanje finansijske transparetntnosti u zemlji. Projektom su obuhvaćene oblasti računovodstva i revizije, kao i izgradnja administrativnih kapaciteta za nadzor transparentnosti i tačnosti finansijskih informacija koje su u Srbiji dostupne poslovnom sektoru. Napredak u ovoj oblasti podrazumeva i ukupan napredak koji Srbija čini u procesu pristupnih pregovora i usklađivanja zakonodavstva sa EU standardima.

Finansijsko izveštavanje nalazi se u okviru poglavlja 6 pristupnih pregovora sa EU za koje Srbija već ima najbolje prelazne ocene Evropske komisije.

izvor Tanjug
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd