Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Potrebna održivost reformi
07.03.2017.

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je danas da smo u protekle dve godine imali svaki put sve bolje rezultate i da je sada potrebno ostvariti održivost postignutih reformi. On je, na Kopaonik biznis forumu, istakao, da je u Srbiji postignut značajan privredni rast, ali da je važno da se obezbedi da se iz budžeta ne plaćaju obaveze javnih preduzeća. Po rečima Vujovića, u naredne dve godine rast bruto domaćeg proizvoda biće 3,5 odsto, a posle toga četiri odsto, što će biti odbra osnova za stabilnost javnih finansija."Udeo troškova za plate i dotacije PIO fondu u budžetu je i dalje velik", rekao je Vujović i naveo da je učešće rashoda za plate 22,7 osto, a za penzije 26,8 odsto, odnosno da će ove godine iz budžeta za penzije morati da se obezbedi 220 milijardi dinara.

Kako je istakao, u poslednje dve godine postignuti su bolji rezultati u javnim finansijama nego što su bili planirani."Ostalo nam je da održimo dobre rezultate i da se bavimo ključnim problemima, odnosno da se eliminiše sve što može da prouzrokuje budžetski deficit", kazao je Vujović i dodao da problemi za budžet mogu nastati ako dodje do porasta neplaćenih obaveza i javna preduzeća budu neefikasna.

On je ocenio da je potreban nastavak restrukturiranja javnih preduzeća i promena njihovog menadžmenta, i to bez odlaganja, povećanja troškova i probijanja rokova. Prema njegovim rečima, ta preduzeća su neefikasna i zato što su stavljena u poziciju da ne mogu, na primer, da naplate isporučene energente. "I ponovo ulazimo u začarani krug koji znamo gde vodi, videli smo devedesetih, da se ljudi koji ne plaćaju energiju ponašaju neracionalno u potrošnji energije. Ta javna preduzeća se ponašaju neodgovorno. Moramo ponovo da promenimo menadžment i zavrišmo njihovo restrukturiranje", naglasio je Vujović. On je kazao da treba i reformisati javnu administraciju i da kada sve to uradimo možemo na duži rok da održimo predviđene stope rasta. "Kada to uradimo i završimo reformu javne administracije a posebno delova koji su pod kontrolom Ministarstva finansija, kao što su Poreska uprava i Uprava carina, onda imamo šanse da ove stope rasta održimo, da nam veruju više, da završimo reforme i pređemo na održive stope rasta i izađemo iz tranzicije", rekao je Vujović.

Ministar je rekao da je učešće javnog duga u BDP-u na silaznoj putanji i da smo sada već na "crvenoj liniji" da ga spustimo ispod 70 odsto. On je dodao da će Srbija, do očekivanog pristupanja Evropskoj uniji, sigurno biti na nivou od 60 odsto učešća u BDP-u i ispod tog nivoa.

Izvor: Tanjug, Beta

Foto: Tanjug
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd