Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije - online
Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija

Početna > Aktuelno

Aktuelno
Verzija za štampu
Ministar Siniša Mali se sastao sa ministrom finansija Republike Surinam
16.08.2018.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sastao se danas sa ministrom finansija Republike Surinam Gilmorom Hofdradom, sa kojim je razgovarao o izazovima sa kojim se susreće ta južnoamerička zemlja, kao i o tome na koji način je Republika Srbija stabilizovala svoju finansijsku situaciju, te kako ta iskustva mogu da pomognu Republici Surinam.

Ministar Hofdrad je upoznao ministra Malog sa izazovima sa kojima se Republika Surinam susreće već godinama unazad, te istakao da je neophodno da Surinam restruktuira svoje dugove, da uvede PDV, kao što je to učinila i Republika Srbija, i da vodi odgovarajuću poresku politiku.

Ministar Mali je preneo kolegi iz Surinama iskustva Republike Srbije kada je reč o finansijskoj stabilizaciji. On je istakao da su preuzete teške ali neophodne mere, zahvaljujući kojima Srbija sada ima rast BDP-a od 4,5 odsto u prvih šest meseci ove godine i znatno smanjen udeo javnog duga u BDP-u. Zahvaljujući tome, istakao je ministar, Srbija sada ulaže u infrastrukturu, i privlači nove investitore koji otvaraju fabrike u svim delovima zemlje.

Ministar finansija Siniša Mali je istakao i da smatra da je za budućnost Srbije najvažnije da se ulaže u obrazovanje, infrastrukturu, kao i da se ojačaju kapaciteti javne administracije i unapredi kvalitet života građana.

Ministar Hofdrad je rekao da je impresioniran rezultatima koje je Republike Srbija postigla, te da će njegovoj zemlji ta iskustva biti dragocena.

Ministri su zaključili da Srbija i Surinam jesu geografski udaljene zemlje, ali da stanovnici ne moraju da budu udaljeni, te da je važno da se timovi iz dva ministarstva upoznaju i da razmene znanja i iskustva.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd